Tijdelijke Plaatselijke Regel(s)

_________________________________________________________________________


 


Plaatsen

Een bal die op een kort gemaaid gedeelte door de baan ligt (o.a. fairway, foregreen) mag zonder straf worden opgenomen en schoongemaakt.

De speler

-moet de ligplaats markeren

-moet de bal plaatsen binnen 15 cm van de oorspronkelijke ligplaats en niet dichter bij de    hole

-de bal mag maar één keer geplaatst worden


Toelichting:

Indien twijfel bestaat of een bal op kort gemaaid gedeelte ligt en/of twijfel bestaat over de ligging op de fairway (het gebied dat normaliter als zodanig verondersteld mag worden) door het niet aanwezig zijn van duidelijke fairwaycontouren, dan is deze TPR niet van toepassing en is de straf voor overtreding van toepassing.


Straf voor overtreding van deze TPR:

Matchplay: verlies van de hole;

Strokeplay: 2 strafslagen


Voor uitgebreide tekst van deze TPR: NGF Golfregels vanaf 2016 pag.144.


HBRcommissie

27-11-2018

____________


 

Per ongeluk bewogen bal(merker) op de green


Indien de bal van de speler op de green ligt, volgt er geen straf als de bal of de balmerker per ongeluk door de speler, zijn partner, zijn tegenstander, of een van beide caddies of uitrusting wordt bewogen.De bewogen bal of balmerker moet worden teruggeplaatst zoals voorzien in de Regels 18-2, 18-3 en 20-1.Deze plaatselijke regel is alleen van toepassing als de bal van de speler of zijn balmerker op de green ligt en de beweging per ongeluk veroorzaakt wordt.


Noot: Indien wordt vastgesteld dat de bal van de speler op de green is bewogen als gevolg van wind, water of een andere natuurlijke oorzaak zoals door de zwaartekracht, dan moet de bal gespeeld worden zoals hij ligt op de nieuwe ligplaats. Een balmerker die onder gelijke omstandigheden is bewogen, moet worden teruggeplaatst.


Straf voor overtreding plaatselijke regel:

Matchplay: verlies van de hole

Strokeplay: 2 strafslagen


HBRcommissie

01-01-2017
____________