Teken, waar, wat en wanneer?
_____________________________________________

In 2015 is uit onderzoek van RIVM gebleken dat ca 24% van de teken dat met de ziekte van Lyme besmet zijn. Ruim 23000 mensen hebben vorig jaar de ziekte van Lyme opgelopen. Daarnaast komt een virusbesmetting onze kant op uit Zuid-Duitsland welke hersenvliesontsteking veroorzaakt. Voor mensen die behoefte hebben aan uitgebreide informatie is de website www.tekenradar.nl een aanrader.

Onderstaand een samenvatting.

 

Teken, waar, wat en wanneer

Teken bevinden zich in gras en lage struiken. Bedek dus de huid bij het zoeken naar een bal in die vegetatie. Teken zijn voor hun voortplanting afhankelijk van bloedmaaltijden. Nimfen, ter grootte van een zandkorrel en volwassen teken halen die bloedmaaltijden in de periode maart tot oktober bij elk beschikbaar zoogdier en dus ook de mens. De nimfen zijn vooral begin mei actief, de volwassen teken later.

Let op bij warm en vochtig weer

Als u, vooral bij warm en vochtig weer, (kort) gezocht heeft naar een verloren bal, inspecteer dan binnen 24 uur uw lichaam grondig op tot dan toe onbekende ongerechtigheden. Warm weer maakt teken actief. Het duurt enige tijd voor een nimf/teek zich heeft volgezogen en de teek is dan pas goed zichtbaar. Jeuk is een niet te vermijden signaal!

Snel verwijderen

Verwijder een teek zo snel mogelijk. Een teek die binnen 24 uur verwijderd is geeft slechts een kleine kans op infectie. Douchen is niet afdoende, want een teek graaft zich in de huid in en zit goed vast. Gebruik bij het verwijderen bij voorkeur een tekentang, tekenplaatje of tekenlepel. Gebruik van een pincet om de teek beet te pakken wordt ontraden want dan spuugt de teek misschien zijn darminhoud in de bloedbaan. Hetzelfde geldt voor een teek met uw nagels trachten weg te halen of van de huid krabben. Als u dat doet dan is de kans groot dat er een deel blijft zitten met als gevolg een vervelende ontsteking of erger. Gebruik vooraf nooit alcohol (eau de cologne) om te ontsmetten, alleen achteraf.

Mocht u tijdens het golfen gebeten worden, neem dan contact op met het Clubhuis. Vanuit het Clubhuis wordt de Marshal geïnformeerd en komt naar u toe. De Marshal heeft in zijn verbanddoos een tekentang. Aanrader is om in de shop een tekenplaatje, tang of lepel aan te schaffen. Volg de bijgeleverde instructie. Direct na het verwijderen tot enkele dagen daarna goed controleren of er niets in de huid is achtergebleven. Mochten er restanten zijn achtergebleven raadpleeg dan uw huisarts.

 

Noteer de datum en de plek

Denkt u door een teek gebeten te zijn, noteer dan de datum en markeer de plek met een watervaste viltstift, bijvoorbeeld de marker van uw golfballen. Na een tekenbeet ontstaat een rood plekje dat niet uitgroeit en normaal binnen 1-2 weken verdwijnt. Teken kunnen zich overal op het lichaam vastzetten met voorkeur voor knieholte, lies, oksels en nek.

Ziekte van Lyme

Teken (nimfen en volwassen teken) kunnen drager zijn van voor de mens ziekteverwekkende bacteriën en virussen. In Nederland is de teek (vooral op de Veluwe) op dit moment tussen de 20 en 30% drager van deBorreliabacterie die de Ziekte van Lyme veroorzaakt. Ernstige vermoeidheid, gewrichtspijn en koorts binnen 3 weken na een tekenbeet kunnen een aanwijzing zijn van een infectie. De verschijnselen lijken in eerste instantie op een Zomergriep.

Wanneer zeker gevaar

Als de rode plek na de beet en verwijdering niet groeit, is er slechts een kleine kans op een infectie. Als de rode plek steeds groter wordt en in het midden opheldert, is er zeker sprake van een infectie. Deze kenmerkende huidaandoening (rood plekje met een rode ring) ontstaat meestal binnen 3 weken en vrijwel altijd binnen 3 maanden na de tekenbeet.

Raadpleeg uw huisarts, want de Ziekte van Lyme is eenvoudig te behandelen als je er op tijd bij bent, maar moet zeker zeer serieus genomen worden! De gevolgen van de ziekte zijn zeer ernstig! De wereldwijde vereniging van Lyme specialisten raden een zes weken durende kuur aan. In Nederland wordt vaak nog gedacht dat een twee weken durend kuurtje wel voldoende is!

Indien de Ziekte van Lyme niet tijdig wordt bestreden, zal na enkele weken of maanden uitstraling van pijn in arm of been plaatsvinden en ook kan uitval van gezichtsspieren en dubbelzien voorkomen. In de maanden daarna kan de huidaandoening chronisch worden, ernstige loop- of oriëntatiestoornissen optreden alsmede gewrichtsklachten.

Hoe een tekenbeet te voorkomen

Draag in hoog gras of struiken bij voorkeur beschermende kleding. Ter voorkoming van beten kunnen blote lichaamsdelen, maar ook de onderkant van de broek, sokken en schoenen worden ingespoten met een Deet of een Deet-bevattend preparaat.

Citronella bevattende preparaten zijn vooral ter geruststelling van uzelf, teken worden er vermoedelijk nauwelijks door afgeschrikt.


maart 2017, Henk JennerTeek maakt steeds meer slachtoffers                                                                                   Teken voorkomen

Week van de Teek