Informatie over de baan in dit natte seizoen


Bericht van uw hoofdgreenkeeper

Het zal u vast niet zijn ontgaan dat de Kersenlus al geruime tijd gesloten is, zo ook de holes van Appel 6 en 7. Mijn greenkeepingteam en ik krijgen regelmatig de vraag over wanneer deze weer open gaan. Het antwoord is vrij simpel: zodra het droog genoeg is. Ik leg het graag even uit. Onze golfbaan is aangelegd op zware klei. Dit heeft voordelen en nadelen.

Voordelen:
Bij droog weer blijft het langer groen dan op zand.
Het hoeft niet veel bemest te worden.
Het geeft leven aan veel flora en fauna.
Dieren graven minder in klei dan in zand.

Nadelen:
Het watert niet goed af. 
Met de aanleg is er op het 'oude deel' gedraineerd en zo ook op het 'nieuwe deel'. Echter tússen de drainage vindt het water niet zijn weg naar de drainage. Op holes die minder last hebben van het water en dus wel open zijn hebben met de aanleg waarschijnlijk meer zand doorgemengd gekregen. Wat waarschijnlijk de grootste reden is van het verschil zijn de condities van de aanleg. ik vermoed dat het 'nieuwe deel' is aangelegd onder natte omstandigheden. Als je met natte omstandigheden met grond werkt loop je het risico dat de grond 'dol' wordt. Dit betekent dat de structuur van de bodem niet meer klopt. 
Jaarlijks strooien we calcium op de fairways, omdat dit element bijdraagt aan een betere structuur van de bodem, maar dit gaat traag. 
Tevens beluchten/prikken we de fairways jaarlijks, waardoor we extra lucht in de bodem forceren. Dit helpt ook de structuur te verbeteren. 
Komend jaar gaan we een proef doen met bezanden op 2 holes. Als dit veelbelovende resultaten met zich meebrengt, zullen we een totaal bezandingsplan opzetten en de haalbaarheid hiervan beredeneren. Maar waar ik u mee wil achterlaten is dat ik liever focus op het positieve. Ik heb een hekel aan de baan sluiten. Pas als het echt te schadelijk voor de baan is of onspeelbaar voor de golfer, zal er besloten worden de baan te sluiten. Het resultaat hiervan is dat we de afgelopen 3 jaar nog geen 5 dagen de gehele baan gesloten hebben gehad. 
Ik hoop dat het betere weer er aan komt, zodat we de complete baan weer kunnen betreden. Tot die tijd zal ons greenkeepingteam zoveel mogelijk winterwerk oppakken, waar we vervolgens in het seizoen plezier van hebben. 

Met vriendelijke groet, 
Jannes Landkroon

Onze hoofdgreenkeeper is vijf dagen in Ierland geweest, als voorzitter van de Nederlandse Greenkeeper Associatie. Bekijk de foto's van deze bijeenkomst onder de knop Foto's.

Cross Country 13 september
Uitslag Lustrumwedstrijd Dames
Bestuur-commissiewedstrijd met verrassingen
Secretariaat gesloten van 31 juli tot 10 augustus
Maandbeker 9 holes op 27-holesbaan voor hoge handicappers
Hole in One Peren 3 Chris van Oijen
Nieuwe outfit marshalteam
Bericht van overlijden
Uitslag Maandbeker A