Peren, Appels en Kersen Qualifying vanaf zondag 25 april


Samenvatting
 • M.i.v. zondag 25 april 2021 zijn de Peren, Appels en Kersen qualifying.
 • De Pruimen (de nieuwe par 3/4 baan) is nog niet qualifying.
 • Appels 1 heeft nu een lengte van ongeveer 275 meter.
 • Voorlopig is er op Appels 1 een nieuwe tijdelijke tee ter hoogte van de plek waar de nieuwe tee komt.
 • Nieuwe aangepaste scorekaarten komen op korte termijn beschikbaar.
 • Appels 1 is nu zowel voor de heren als voor de dames een par 4.
 • Er zijn nieuwe Baanhandicaptabellen.
 • De Plaatselijke Regels zijn niet gewijzigd.
 • De Tijdelijke Plaatselijke Regels m.b.t. het plaatsen in de bunker en het ontwijken van beluchtingsgaten en ook de Gedragsregels tijdens coronatijd blijven van kracht.
 • U mag de bal niet meer plaatsen.
 • Na het lopen van een qualifying kaart moet de marker digitaal uw score goedkeuren.
Toelichting
Vanaf zondag 25 april zijn de Perengaard-, de Appelgaard- en de Kersengaardlussen weer qualifying. Naar verwachting zal de Pruimengaard, de nieuwe par 3/4 baan, die is ingepast in de Kersengaard, eind volgende week qualifying worden verklaard. 

Dat de baan later dan gebruikelijk qualifying is, heeft te maken met de werkzaamheden die de afgelopen maanden in de baan hebben plaatsgevonden. Ook waren de weersomstandigheden zodanig dat aan één van de basiseisen, namelijk een duidelijke scheiding tussen fairway en rough, niet werd voldaan. Bovendien moesten Appels 1 en de Pruimen opnieuw worden ingemeten en van een nieuwe rating door de NGF worden voorzien. Ook zijn nieuwe baanhandicaptabellen opgesteld. 

Wijzigingen op Appels 1
Zoals bekend is de afslagplaats van Appels 1 een stuk naar voren geplaatst om ruimte te maken voor het nieuwe oefengebied. De correcte lengtes van deze hole zijn nu respectievelijk 285 meter vanaf de witte tee, 277 vanaf geel, 273 vanaf blauw, 261 vanaf rood en 208 vanaf oranje. Nieuwe scorecards zijn inmiddels besteld door de BV en zullen op korte termijn beschikbaar zijn. Voorlopig zullen we het nog even moeten doen met de oude scorecards met de kanttekening dat de lengtes van appels 1 gewijzigd zijn. 

De nieuwe baanhandicaptabellen kunt u inmiddels zien op alle bekende plekken, zoals de website en de app, en in hardcopy links naast de ingang van de shop. Wat overigens opvalt is dat veel spelers op de Appelgaardlus nu een slag minder krijgen dan voorheen, hetgeen te maken heeft met de geringere lengte van Appels 1. Voor de dames is het belangrijk om te weten dat Appels 1 nu een par 4 is geworden. 

Ook melden we u dat de stroke indices niet zijn gewijzigd ten opzichte van voorheen. En ten slotte zal de nieuwe tee nog enige tijd niet in gebruik worden genomen, totdat het gras daarop voldoende stevigheid heeft. Intussen zal ter hoogte van de nieuwe tee een tijdelijke tee worden geplaatst, zodat de hole ongeveer dezelfde afstanden heeft als wanneer de nieuwe tee in gebruik is genomen. Deze tijdelijke tee bevindt zich ongeveer 30 meter achter de tijdelijke tee, waarvan wij de afgelopen weken hebben gespeeld.

Kersen/Pruimen
Op de Kersenlus is nu de nieuwe par 3/4 baan ingepast. Deze par 3/4 baan heet, zoals voorheen, Pruimengaard. We hebben deze holes de afgelopen maanden de paarse holes genoemd, maar dit is geen formeel bestaande kleur. We hebben daarom moeten kiezen voor Pruimengaard rood en geel. De baanhandicaptabellen van deze lussen zijn inmiddels ook beschikbaar op de website. 

Zoals u misschien al heeft geconstateerd, zijn er voor hen die niet in staat zijn bij het spelen van de nieuwe Pruimengaard de hele Kersenlus te lopen, paden aangelegd waardoor het mogelijk zal zijn zowel in de zomer als in de winter met buggies de baan in te gaan. De afslagplaatsen bestaan uit matten, waar overigens nog wat werk aan moet worden verricht.

(Tijdelijke) Plaatselijke Regels
De huidige Plaatselijke Regels blijven van kracht. 

Ook de huidige Tijdelijke Plaatselijke Regels die betrekking hebben op het ‘Plaatsen in bunkers tijdens de covid-19 pandemie’ en het ontwijken van beluchtingsgaten blijven van kracht. Datzelfde geldt voor de ‘Gedragsregels voor het qualifying spelen op de Batouwe in coronatijd’.

De Tijdelijke Plaatselijke Regel over het plaatsen van de bal in het algemene gebied is niet meer geldig. U mag dus de bal niet meer plaatsen maar u moet de bal spelen zoals hij ligt.

Het nieuwe World Handicap System
Op 1 maart is het World Handicap System (WHS) van kracht geworden. Uw WHS-handicap is mogelijk gewijzigd. U kunt dit zien op uw digitale handicapkaartje onder profiel in Golf.nl. Nieuw is ook dat de marker uw digitaal ingevulde score digitaal moet goedkeuren. Wilt u meer weten van het WHS? Kijk dan op golf.nl/whs.

Uitslag Greensome Tricolore
Charity Bowl voor Toon Hermans Huis Tiel
Ontwijken van beluchtingsgaten
Uitslagen en eindstand alternatieve competitie
Uitslag Maandbeker A
Eerste qualifying maandbeker Pruimen gespeeld
Voor de golfdames van de Damesdinsdag
Ivo Lauteslager wint eerste maandbeker Heeren
WinterKoning Heeren bekend!