Transitie van EGA- naar WHS Handicap


Beste clubleden en medegolfers,

 

In Nederland stappen we op 1 maart 2021 over van het EGA Handicap System naar het Wereld Handicap Systeem (WHS). Daar gaat een transitieperiode aan vooraf waarover je meer kunt lezen op www.golf.nl/whs.

 

Om de transitie in goede banen te leiden, is er een overgangsperiode van december 2020 tot eind februari 2021. Hieronder lichten we deze transitieperiode en het tijdpad toe voor onze clubleden en golfers waarvoor wij de handicapregistratie verzorgen.

 

Fase 1: de eerste voorbereidingen (december 2020 tot 4 januari 2021)·     

 • Achter de schermen worden softwaretests en WHS-handicapberekeningen uitgevoerd.

Fase 2: Dubbele handicap (4 januari tot 1 maart 2021)

 • Vanaf 4 januari 2021 zal zowel de te verwachten WHS-handicap als de actuele EGA-handicap van golfers getoond worden op hun digitale NGF-pas in de app GOLF.NL.
 • Vanaf 4 januari kunnen spelers en handicapcommissies de achterliggende (maximaal) 20 scores zien waarop WHS-handicaps zijn gebaseerd. De "WHS-scores" zullen te zien zijn in de app GOLF.NL
 • Van 4 januari tot 1 maart 2021 is de EGA-handicap nog leidend, maar draait de te verwachten WHS-handicap al op de achtergrond mee.

 

Fase 3: WHS "live"

 • Vanaf 1 maart 2021 is de WHS-handicap leidend. Op 1 maart verdwijnt de oude EGA-handicap en is deze ook niet meer zichtbaar op de digitale NGF-pas. Overal verschijnt nu alleen de WHS-handicap.
 • Handicapcommissies kunnen vanaf 1 maart weer handicapaanpassingen doorvoeren bij leden van wie de WHS-handicap, naar hun mening, dient te worden aangepast.
 • Met ingang van 1 maart gaan ook nieuwe baanhandicaptabellen gelden.

In de huidige transitieperiode tot 1 maart 2021 kan de Handicapcommissie bekijken welke handicapaanpassingen ze eventueel per 1 maart 2021 willen uitvoeren.

 

Het verzoek voor een handicapaanpassing zal door jezelf proactief moeten worden gedaan en onderstaande aanpassingen kan de handicapcommissie, eind februari, zelf in EGOLF4U doen.

 • Aanpassingen in een handicap record.

o   Score aanpassen; bijvoorbeeld de holescores invoeren in plaats van Stableford-punten.

o   Datum toevoegen.

o   Baaninformatie toevoegen.

o   Op non-qualifying zetten.

 • Handicapaanpassing tot maximaal 5 punten.

Eind februari heb jij de mogelijkheid om zelf de buitenlandse qualifying scores/scores van buitenlandse wedstrijden met terugwerkende kracht aan te passen als je bruto score, course en slope rating informatie hebt.

 

Onderstaande aanpassingen moeten aangevraagd worden bij de NGF door de handicapcommissie:

 • Een handicapaanpassing van meer dan 5 punten;
 • Een handicapaanpassing voor spelers met een handicap lager dan 2,0 of spelers die met een aanpassing onder de 2,0 zouden komen.

In ALLE gevallen zal een aanpassing moeten worden aangevraagd worden bij de HBR Commissie  voorzien van een heldere argumentatie.


Wil je meer weten? Op www.golf.nl/whs lees je meer details over het WHS en hier worden de belangrijkste zaken ook in video’s uitgelegd. Natuurlijk kun je ook vragen stellen aan de HBR Commissie.


Wintercup wedstrijden
Transitie van EGA- naar WHS Handicap
AANPASSING RESERVERING STARTTIJDEN
LET OP: Schrijf op tijd in voor heren-, dames- en seniorenochtend
Inschrijven damesdinsdag iets eerder gesloten
Damesdinsdag ook voor 9 holes
Uitslag Wintercup 19 december
Tijdelijke Plaatselijke Regel per 16 december 2020
Golf en coronamaatregelen per 15 december