Wat moet je weten wanneer je een qualifying ronde of een wedstrijd speelt?


Zoals bekend spelen we nu ons geliefde spelletje nu onder de regels van het World Handicap System (WHS), dat op 1 maart is ingevoerd. Hierover is door de HBR-commissie en de NGF veelvuldig gecommuniceerd. Hieronder een kort overzicht van de belangrijkste onderwerpen die betrekking hebben op het spelen van een qualifying ronde of een (qualifying) wedstrijd. Helaas is E-Golf4u technisch nog niet helemaal gereed, waardoor het op dit moment nog niet mogelijk is u een volledig overzicht te geven. Dat komt later.

Belangrijke richtlijnen
 1. Vooraf registreren dat je een qualifying ronde gaat spelen
  Voordat je een qualifying ronde gaat lopen ben je verplicht dit expliciet te melden aan je marker zodat hij/zij weet dat de scores van de speler moeten worden genoteerd. Bovendien moet de marker weten hoeveel holes er gespeeld gaan worden.
 2. Noteer altijd een bruto score per hole
  De speler moet vanaf 1 maart altijd een bruto score per hole noteren. Als je in een Stableford-wedstrijd een hole ‘verpest’ en de bal moet oprapen om vaart in het spel te houden, dan noteert je een netto dubbel bogey. Een netto double bogey = de par van de hole + 2 + het aantal handicapslagen voor die hole (of simpeler gezegd: de laagste score waarbij je geen Stablefordpunten meer krijgt).
  Als je niet weet wat je persoonlijke netto dubbel bogey op een hole is, dan kan je een 11 invullen. E-Golf4u zal deze 11 voor handicapdoeleinden automatisch terugbrengen naar een netto dubbel bogey.
 3. Gebruik in wedstrijden op de Batouwe alléén E-Golf4u
  Wanneer je op de Batouwe een wedstrijd speelt, moet je je score invoeren in E-Golf4u en NIET in een andere app. Voer je je score in in de app GOLF.NL dan wordt er een nieuwe Q-kaart aangemaakt en de kaart in de wedstrijd is dan niet meer in te voeren. Het resultaat is dan dat je een score van nul in de wedstrijd krijgt. 
 4. Bij een qualifying rondje mag je wel invoeren in GOLF.NL
  Wanneer je geen wedstrijd speelt, maar een qualifying ronde, kun je je score wél in de app GOLF.NL invoeren. 
 5. Maak een ronde altijd zo goed mogelijk af
  Het is belangrijk om een ronde zo goed mogelijk af te maken. Een slechte score zal vaak niet gaan behoren tot de beste 8 dagresultaten in de laatste 20 ronden. Maar als een minder goede score toch deel gaat uitmaken van de beste 8 scores in de laatste 20 ronden, dan levert een score met als equivalent bijv. 31 Stablefordpunten een aanzienlijk beter dagresultaat op dan een score met als equivalent 26 Stablefordpunten. Doe dus je best om een redelijke eindscore te behalen. De tijd dat na een slechte ronde je handicap met maar 0,1 punt omhoog ging is voorbij!
 6. Geen CBA meer maar een PCC
  Voorheen werd bij wedstrijden soms een CBA toegepast. Onder het WHS bestaat de CBA niet meer maar kan er sprake zijn van een PCC (Playing Condition Calculation) die wordt bepaald op basis van alle q-scores van die dag (dus niet alleen die in de wedstrijd). Na je ronde krijg je een voorlopige nieuwe handicap, maar pas de volgende ochtend krijg je je definitieve handicap. In 90% van de gevallen zal de PCC overigens nul zijn.
 7. Marker moet goedkeuren
  Bij wedstrijden, maar ook na een qualifying ronde, moet de marker de score van de speler elektronisch goedkeuren. Dit geldt trouwens ook bij een non-qualifying wedstrijd. Helaas is deze functionaliteit op dit moment nog niet actief. 

Uitslagen en standen alternatieve competitie per 13 april
Algemene Ledenvergadering 19 april
GOLF.NL online magazine
Online golfregelcursus start 20 april
Interne golfcompetitie
Gratis les voor dertiende
Wat moet je weten wanneer je een qualifying ronde of een wedstrijd speelt?
Driving Range aanpassingen