Jeugdcoach
__________________________________

 

Word Jeugdcoach!

De Batouwe is 'Committed to Jeugd', een officiële NGF-status, waarbij zij ons ondersteunen om het jeugdgolf te ontwikkelen. Want Jeugdgolf zit in de lift, ook op De Batouwe! Om dit blijvend inhoud te kunnen geven is het belangrijk dat we voldoende activiteiten opzetten en dat de lessen uitdagend blijven. Hierbij kunnen we alle hulp goed gebruiken. Word daarom Jeugdcoach!


Wie zijn de Jeugdcoaches?

Om meteen maar een misverstand uit de weg te helpen: een Jeugdcoach hoeft helemaal niet te kunnen golfen. Er zijn dus ook geen handicap-eisen voor een Jeugdcoach. Het is natuurlijk wel handig om wat ervaring met golf te hebben, zo kun je de informatie beter plaatsen en daardoor een betere coach zijn. Want het gaat om coachen, je geeft geen les. De Pro’s geven les en de Jeugdcoach ondersteunt.

Jeugdcoaches zijn vrijwilligers die affiniteit hebben met golf en jeugd, van alle signatuur en kwaliteit. Zij begeleiden kleine groepjes jeugdgolfers rondom de les met een warming up en uitdagende spelletjes. Zij kunnen bijvoorbeeld samen een paar holes lopen en na de les voorgedefinieerde oefeningen doen om het geleerde extra aandacht te geven. Zelf meegolfend of alleen begeleidend, beiden mag. De één doet dat met een vast jeugdteam, de ander zoekt een vast moment. De ene Jeugdcoach begeleidt 6-10 jarigen, de ander 13-16 jarigen. Voor de ene coach door-de-weeks, de andere in het weekend. De ene coach is er elke week, de andere twee keer in de maand of in een bepaalde periode van het jaar. Samen maken we hiervoor passende afspraken en geven we hier invulling aan.


De jeugd

De kinderen hebben elke twee weken op zondag les en zijn ingedeeld in twee groepen: groen en blauw. Elke zondag heeft dus óf de groene groep les, óf de blauwe. De lessen starten in september en lopen de hele winter door tot de zomervakantie. In de tussenliggende vakanties wordt er niet gelest. De lessen worden vooruit gepland en staan in een gedeelde online spreadsheet en hangt ook afgedrukt op het jeugdbord op de 9 holes baan.

De groene groepen zijn de jongere golfertjes (t/m ongeveer 14 jaar), zijn zijn opgedeeld in 3 groepen die lessen van 09:30-11:30, 10:30-12:30 en 11:30-13:30 uur. Deze twee uur les is opgedeeld in:


• Half uur Warming Up met Jeugdcoach;

• Uur les van Pro;

• Half uur spelletje met Jeugdcoach.

De blauwe groepen zijn de oudere kids met meer ervaring en spelen ook veelal competitie. De leeftijd is ongeveer van 13 tot 17 jaar. Deze kids hebben wat minder begeleiding nodig, ze lessen in éen grote groep van 09:30-13:30 uur, veelal opgedeeld in een aantal stations waar dan een coach staat te helpen.


Wat verwachten we van een Jeugdcoach?

Als Jeugdcoach draai je mee in het team van Jeugdcoaches en jeugdcommissie en neem je een groepje lessende kinderen onder je hoede: een half uurtje voor de les doe je warming up en een half uurtje na de les vaak een spelletje of begeleid je het lopen van een paar holes. Dit alles in principe op de 9 holes baan. Tijdens de les kun je aanwezig blijven en de Pro ondersteunen en meelessen.

Naast de lessen kun je ook ondersteunen bij de andere activiteiten, zoals ouder-kind-wedstrijden en andere jeugdactiviteiten, of extra competitielessen van de oudere jeugd.

Er wordt een VOG verlangd: Verklaring Omtrent Gedrag. Deze kun je aanvragen via de vereniging als je je aanmeldt als jeugdcoach.

Sommige coaches komen elke week, sommigen elke 2 weken, sommigen willen graag een vaste groep (omdat hun kind daarin lest bijvoorbeeld en ze er toch zijn), sommigen kijken gewoon elke keer of ze kunnen, sommigen kunnen een paar keer per jaar, ... allemaal prima! Je kunt het dus zelf invullen en alle hulp is welkom. Communicatie is hierin heel belangrijk: er is een app-groep en daarin worden de afspraken gemaakt en kan de beschikbaarheid aangegeven worden.

Oh en mocht je roken dan wordt het op prijs gesteld als je dit niet in het bijzijn van de kinderen doet.


Wat levert het de Jeugdcoach op?

Jeugdcoach betekent dus niet alleen aan de kant staan. Door mee te lopen en mee te trainen kan de eigen vaardigheid worden verbeterd. Het jeugdgroepje aan het werk zetten geeft ook voldoening. Is het niet voor het golfen dan wel voor de frisse buitenlucht en de gezelligheid. Een Jeugdcoach geeft wat, maar krijgt ook ontzettend veel terug!

Als Jeugdcoach krijg je een NGF-opleiding. Er zijn drie soorten en ze duren alle drie één dag:

• Level 1 > lekker aan de slag met de jeugd, nadruk ligt op fun & veiligheid

• Level 2 > verdieping en helpen met trainen

• Level 3 > meer verdieping incl talentcoaching

Je kunt starten met level 1 en voor die tijd kun je al aan de slag. Eerst samen met een bestaande coach en later zelfstandig. Het is niet zo heel erg ingewikkeld, het belangrijkste is dat de jeugd begeleiding heeft en dat de fun-factor bovenaan staat. Als je die kleintjes van 5 jaar met hun drivertje ziet slaan, dat is gewoon machtig mooi om te zien!

Neem vooral je eigen set mee als je coacht, want tijdens de les mag je gewoon meedoen. Daarnaast houd je natuurlijk wel de veiligheid en betrokkenheid van de jeugdleden in het oog, dus kies een plek waar je overzicht hebt.

Verder zijn er ongeveer twee vergaderen per jaar om samen de tips en tops door te nemen met de Pro en ook is er minimaal 1x per jaar onderling een leuke activiteit zoals een wedstrijdje en diner.

Last but not least, als je coacht is er voor jou in het clubhuis een gratis kop koffie.


Dit wil ik! En nu?

Meld je aan door een e-mail te sturen naar jeugdcommissie@debatouwe.nl. De jeugdcommissie neemt dan zo snel mogelijk contact met je op.

We spreken af op de 9 holes baan en maken je wegwijs in het aanwezige spelmateriaal en ook hebben we NGF-documentatie dat je alvast kunt doornemen. Vervolgens plannen we een les waarin je meeloopt met een bestaande Jeugdcoach. Bevalt het? Wederzijds? Dan nemen we je op in de app-groep en kun je zelfstandig beginnen te coachen. We melden je aan voor de eerstvolgende cursus Jeugdcoach van de NGF en van daaruit ontwikkel je je coach skills naar jouw zin.


            
 


Een Jeugdcoach:
  • Krijgt een officiële NGF-opleiding tot Jeugdcoach
  • Coacht een paar uur per maand een groep jeugdleden bij hun les
  • Mag gratis meelessen met de jeugdgroep die wordt gecoacht
  • Woont 2 vergaderingen per jaar bij
  • Kan 2 funwedstrijden per jaar spelen met de Jeugdcommissie