Clubkampioenschappen Foursome Matchplay
11 en 12 juni 2016


Toen begin dit jaar Danielle Schröder in haar hoedanigheid als voorzitter van de wedstrijdcommissie aangaf dat we nog personen zochten om de clubkampioenschappen mede te organiseren en tot dan toe alleen Willem Egberts zich daarvoor had gemeld, had ik niet kunnen bevroeden dat dat toch wat meer is dan een standaard maandbeker. Enthousiast meldde ik mij namelijk aan, want golfen met Willem is immers ook goed gezellig, dus een wedstrijdje organiseren zou best wel lukken. Het begon al met het feit dat deze wedstrijd niet op 1 dag plaatsvindt, maar het meerdere wedstrijden omvat gedurende een heel weekend. Oei, dat was wel een aanslag op de agenda. Daarnaast hadden we het nieuwe programma E-golf4U waar we beiden weinig ervaring mee hadden. Gelukkig meldde ook Ton de Groot zich voor de organisatie en hadden we ook wat meer ICT-expertise in het team. Toen tot slot ook Herman van de Pasch, die tot op heden de clubkampioenschappen mede had georganiseerd, bereid bleek ons uitgebreid te briefen over zijn ervaringen, viel alles op zijn plaats. Na menig mailtje, een avondje puzzelen en veel witte wijn, rolde zowaar via ‘het systeem’ een matchplayschema uit de computer.


Op zaterdag 11 juni meldde zich conform schema 28 heren en 18 dames ‘s morgens om 09.00 uur op de eerste tee van de Peren voor de eerste serie wedstrijden. Volgens een vast spelschema waren de diverse flights ingedeeld, waarbij de (gezamenlijke) HCP bepalend was voor de plaats in het schema. Hoe lager de HCP, hoe hoger de plaats in het schema. De wedstrijden betroffen een foursome (en geen Greensome wat menig competitiespeler even op het verkeerde been zette) matchplay, waarbij om de beurt wordt (af)geslagen en er per hole wordt gestreden.


Dag 1 verliep nagenoeg probleemloos. Jammer genoeg waren er zowel bij de heren als bij de dames niet genoeg inschrijvingen om te starten met volle flights en kende zowel de heren als de dames gedurende de eerste ronde in de ochtend een aantal ‘byes’. Na de lunch volgden de de kwartfinales. Leuk is om te zien dat een gezamenlijke lage HCP geen zekerheid geeft over de uitkomst van de wedstrijd. Inzet, strijd, geloof en natuurlijk ook een beetje geluk bracht een nieuwe schifting voor de halve finales voor zondagmorgen, waarbij een aantal wedstrijden een 19e hole noodzakelijk was om de winnaar te bepalen.


Onder slechte weersomstandigheden met veel regen werden op zondag 12 juni de halve finales, de wedstrijd om de derde en vierde plaats en de finale gespeeld. Bij de dames werd de spannende strijd gewonnen door het duo Marlies Plandsoen/ Ria van der Wens, die Tess Laisina en Dyana Bosman met 2/1 versloegen. Bij de heren had het gedoodverfde winnaarskoppel Jim Woudenberg/ Joep van de Pasch meer moeite dan gedacht om de verassende mede finalisten Nick Uytendaal /Jan Willem Ploeg te verslaan. Uiteindelijk werd met 3/1 door de jongelui de zege behaald.


Onder gezellige omstandigheden werd de prijsuitreiking verzorgd door onze voorzitter Theo van der Meijden, die samen met secretaris Mieke van de Pasch nagenoeg het gehele weekend aanwezig was om de wedstrijden te volgen. Al met al een prachtig weekend met mooie clubwinnaars, wier namen trots de borden zullen sieren.Op naar de volgende Clubkampioenschappen op 2 en 3 juli; in dit geval betreft het strokeplay. U kunt zich reeds inschrijven.


Bart van Gelderen