Historie
 

 

De naam "De Batouwe", een samenstelling van bat=best/goed en ouw=ooij=rivierweide/land, is al eeuwenoud en betekent zoiets als vruchtbare grond. Deze grond in het rivierengebied in contrast gezien met de arme (zand)grond van de Veluwe (vale=slecht/arm).

 

In de Betuwe, van oudsher de fruitstreek van Nederland, ligt ten noorden van Tiel het plaatsje Zoelen. Hier ligt op 96 ha grond langs het Amsterdam Rijnkanaal onze schitterende golfbaan "De Batouwe".

 

Het ontstaan van onze Golfvereniging gaat terug naar eind jaren tachtig van de vorige eeuw. Toen hebben zo'n kleine 100 golfliefhebbers uit de Betuwe de koppen bij elkaar gestoken en 100 gulden ingelegd. Hiermee is een ontwerp gemaakt door landschaps- en golfbaanarchitect Alan Rijks.

Het plan omvatte de aanleg van een golfbaan rond Kasteel Soelen, ook gelegen in het dorpje Zoelen. Echter de toenmalige Burgemeester van de gemeente Buren en de inwoners van Zoelen hebben dit plan tegen kunnen houden.


Voor de heer Van de Kamp, eigenaar van de toenmalige zandwinning langs het Amsterdam-Rijnkanaal, is dit kennelijk de inspiratie geweest voor het opstellen van een plan om op zijn grond een 9-holes par 3 en 4 golfbaan aan te leggen. We praten dan over 1990, het oprichtingsjaar van onze Vereniging.

In dit plan was ook reeds de voorziening getroffen voor een uitbreiding van het complex met een volwaardige 18-holes baan. Ook deze plannen zijn gemaakt door Alan Rijks. In 1993 is uiteindelijk deze 18-holes baan met het huidige Clubhuis aangelegd.


Sindsdien spreken we over de 'Kleine-'(9-holes) en de 'Grote (18-holes) Baan'. In 1994 verkocht de heer Van de Kamp het complex aan de heer Van de Bree, die de Grote Baan in 2004 uitbreidde tot 27-holes. Ook het Clubhuis werd toen vergroot met de serre en compleet nieuw ingericht door Jan des Bouvrie.

De Peren- en Appelgaard lus zijn grotendeels de oorspronkelijke 18-holes baan, de Kersengaard is de uitbreiding.

Sindsdien beschikken we dus over een schitterende 27-holes golfbaan met eveneens een prachtige 9-holes par 3 en 4 baan, fantastisch gelegen tussen fruitbomen die de Betuwe zo beroemd hebben gemaakt.


1995 - Rien van Herwijnen: Van de bestuurstafel...


1995 - Paul Heijmans: Uiteindelijk kan het toch gek lopen...